Hier wonen we.

Hier wonen we.
Hier wonen we.

woensdag 27 oktober 2010

WEEK 7

 28 oktober

Een kortere week vanwege Brisbane.
We waren gisteren al een eind op weg naar het nationale park waar we vandaag heen wilden. Maar op de camping vanmorgen leek het ons toch verstandig om een 8 kilometer terug te rijden om onze tank vol te gooien.
De rest van de reis kon wel eens voor problemen zorgen. Tja, Confucius zegt: Wie niet bijtijds tankt moet misschien lopen!
De route ging vandaag naar een natuurlijke brug en voor de rest enorm op en neer. Voor sommigen komt dit bekend voor. Erg mooie vergezichten, maar vaak niet goed op de foto te zetten.
 Hier weer eens een stroompje, op onze wandeling naar de "brug".
 Een groot gat in het dak van deze grot, zorgt voor de brug.

 Hier zitten 's nachts vuurvliegjes. Maar ja, daar heb je overdag dus niks aan. Ik kan me ze nog wel als kind op Curaçao herinneren. Leuk effect. Soort van natuurlijke kerstboomverlichting.
 Dit is dus een zwart gat. Maar dan voor water.
Hier staan we op de grens van Queensland en New South Wales. Ik had eigenlijk de andere kant op moeten fotograferen. Want er stond zowaar een echte poort, die afgesloten kon worden. En de andere wegen op de kaart hebben een soortgelijke aanduiding. Het ging hier dus wel direct met 25% omlaag. Later op de camping kwamen we erachter dat we vergeten waren om de klok een uur vooruit te zetten. En wij denken dat we lekker vroeg op de camping waren.
Moesten we direct aan de wijn. Vervelend hoor:)
We staan nu in Byron Bay. Aan de kust dus.

Byron Bay dus. Hier bevindt zich het meest oostelijke deel van Australië. Moet je gezien hebben natuurlijk. Niet zozeer vanuit geografisch oogpunt. Maar puur omdat de walvissen op hun trek om dit punt moeten en daardoor de kans dat ze dicht onder de wal zitten groot is.
Vandaag zouden we dus een wandeling maken naar deze kaap.
 Ben je net begonnen aan je wandeling zit er zo'n beest op het pad. Brutaal de kop schuin en niet van plan om ons voor te laten gaan. Het beestje was pakweg 30 cm lang.
 Er stond op zee een lage trage deining die net te kleine golven maakten om te surfen, maar dat hinderde dus niet. Later deden de dolfijnen mee. Leuk meespringend naast een surfer. Dat ding rechtop achter de surfer is een surfboard.
 Wilma op haar charmante schoenen.
 Weer eens mooie stranden.
 En prima aangelegde wandelpaden. Dat kunnen die Aussies wel.
 Hier dus wel een paar vinnen van walvissen. Dit is de mooiste volgens mij uit een serie van wel twintig foto's. Die beesten beseffen niet dat je ze wilt fotograferen. Net als de dolfijnen. Steeds ben je te laat.
 Op de punt staat een prima uitkijk. Daarvandaan de walvissen en dolfijnen redelijk goed kunnen bekijken.
 En deze bult is dan de meest oostelijke.
 De verrekijker had je overigens wel nodig.
 De bijbehorende vuurtoren
 Met laagvliegende deltavliegers.
 En dan is het onvermijdelijk dat je aan de andere kant van een kaap weer baaien tegenkomt.
 Deze palmsoort schijnt reeds in de prehistorie te zijn voorgekomen, want stond er een bordje bij dat ze werden gegeten door de dinosaurussen.
 En dan hebben we hier in het wild, de voor velen welbekende whitebreasted sea-eagle!
En dan weer verder naar het zuiden opgeschoven. Is dit nou een (sub)tropisch plaatje of niet. Met de schemering vlogen de kalongs (vliegende honden, of flying foxes, zoals ze hier heten) geregeld over ons heen. Die beesten hebben een spanwijdte van wel 40 cm. Volgens Wikipedia kunnen ze een spanwijdte bereiken van 1.70m!
Hier een foto, van internet gejat.
De dag trouwens erg mooi begonnen, maar toen we op stap gingen begon het te regenen. We zaten gelukkig toen net op een terrasje koffie te drinken. We wilden eerst gaan zwemmen, maar besloten toen eerst te gaan wandelen. Na de wandeling hebben we nog een uurtje op het strand doorgebracht want werd het prima weer. Nu zitten we (21.30 u) nog in de korte broek bij de camper.

 vrijdag 29 oktober


Vandaag eerst nog een stukje verderop richting de kust gereden en rondgegekeken.
Nu maar eens een strandje gepakt. Dat zal er de laatste weken minder van komen.
Als lunch bij de plaatselijke visboer garnalen en chips gegeten. Uit een vel papier.
 Vanuit mijn luie positie genomen.
 Dat was dus dit strandje. Bij de haveningang van Yamba.
 Toen door naar Grafton. Ligt wat meer landinwaarts. Vandaag zou het Jacarandafestival beginnen.
Een Jacaranda is dus de boom die zo mooi lilla bloeit. De hele week staat in het teken van deze boom.
In het dorp is een route uitgestippeld met de bloeiende bomen. Het lijkt wel of er in deze plaats alleen maar Jacaranda's staan. Prachtig. Ze beginnen nu ook de bloesem te verliezen, dus op sommige plaatsen loop je door een tapijt van paarse bloemen. Omdat we vandaag nog niet hadden gewandeld besloten we vanaf de camping te gaan lopen. Om al dat moois te bekijken.
Het was wel mooi, maar we hadden ons verkeken op de afstand. Maar goed, na drie-en-een-half uur waren we weer terug op de camping. Met een stelletje stalpoten...
Dit is trouwens weer eens wat anders dan een zandweg met allemaal kastanjebomen.

Zaterdag 30 oktober

Eerst  maar weer het dorp in. Nu wel met de wagen. Er was een optocht van kinderen die in groepen "spandoeken"hadden gemaakt. Die zouden door een jury worden beoordeeld.
 Het was net als bij koninginnendag bij ons. Veel kinderen en waarschijnlijk alleen de ouders als toeschouwer.
 Ze zullen wel een thema hebben opgekregen, want het sloeg allemaal op het strandgebeuren.
 Nog een oude toren met kroon en een nieuwe soort erachter. De toren eerde al de burgemeesters van het stadje. Vanaf 1900 waren ze vermeld.
 Op weg naar het zuiden, komen we een echte Sikhtempel tegen. Schoenen uit en hoofdfeksel op.
 In de tempel één grote zaal met een soort bed. Zeker voor de sick people.
In het plaatsje Woolgoolga weer naar een lookout voor walvissen. Daar stonden deze mannen te spelen met een radiografisch bestuurbaar zweefvliegruig. Die dingen hadden een spanwijdte van een kleine twee meter en waren super licht. Ze maakten er zelfs loops mee. De walvissen lieten zich alleen maar heel in de verte zien.
Op de lookout stond ook een kerel die het geluid van walvissen had aanstaan. Hoever kan je gaan in je hobby.
Dit beeld zie je ook regelmatig. Watertorens die beschilderd zijn.
 De marina van Coffs Harbour.
 En hier vanaf een afstand. Hier een wandeling op een schiereiland met allemaal een soort zwaluwen.
 Er zijn ook wel eens géén zandstranden.
 We hadden een camping vlak bij het strand en hebben bij de ondergaande zon nog een stuk gewandeld.
Zondag 31 oktober

Eerts naar de haven. Het moest toch heel wat zijn. Graffiti op de stenen van de waterkeringen.
 Hier wordt het gepromoot om iets van tekst achter te laten. De meeste teksten waren alleen maar namen. Diverse in memoria en vele meldingen van de huwelijksreis.
 In allerlei kleuren.
 of figuren.

 Wat nergens te vinden was in folders, was dat in het stadje zelf een heel kunstwerk was van ingelegde spullen.
 In allerlei figuren.

Weer op de camping een mooie beschenen bewolking bij zonsondergang.
Vandaag zijn we trouwens een heel stuk opgeschoten. We hebben er bijna 400 km opzitten. 
We waren wat achterop geraakt.

dinsdag 26 oktober 2010

BRISBANE

Brisbane verdient het om apart genoemd te worden. Volgens de ene informatie is het de tweede stad in grootte van Australië en volgens andere weer derde. In ieder geval dus groot. Het "hoge" gedeelte is kleiner dan we in Singapore gezien hebben. Er staan vrijwel geen oude gebouwen meer. Als je van moderne architectuur houdt, kan je hier je hart ophalen. Ook hier weer brede straten. De rivier slingert zich door de stad. Op de zuidoever is een heel centrum verrezen met theaters en musea.
 Hier het Gallery of modern art (GOMA). Mooi groot(s) plein er voor.
 Hier was net een expositie over Valentino, een van d grote ontwerpers van deze tijd. Maxima haar trouwjurk komt ook van hem. Het was een erg uitgebreide en grote expositie. Minder was dat er met nog drie weken te gaan alle catalogi waren uitverkocht. Maar Wilma heeft natuurlijk toch enorm genoten. En dan geniet ik vanzelf ook natuurlijk. (ja, ik weet het Cor...Slijmerd, hè)
 Heel slim tussen twee zalen een koffieruimte. Met uitzicht op een moderne loopbrug.
 De loopbrug vanuit een andere hoek.
Hier er op. duidelijke banen voor wandelaars en fietsers. Wel links houden.

 Heel mooi is dat ze langs de hele rivier aan beide zijden een "boardwalk" hebben lopen. Een wandel- en fietspad. Hier goed te zien, mooi geïntegreerd met de wegen. Wat me wel elke keer tegenvalt in Australie is dat de verkeerslichten absoluut lopers onvriendelijk zijn. Je moet erg lang wachten voor je mag oversteken en als het licht op groen springt gaat ie al na zo'n 5 seconden ( je bent nog niet eens op de helft), alweer knipperen. Hoogst irritant.
 Hier een gevel in Chinatown. We kwamen toevallig in Chinatown terecht. Maar het is een wijk met een hele andere uitstraling. En veel eettenten. Jammer dat het zo vroeg in de middag was, en we al ergens anders geluncht hadden. Er zat wel schoenmaker die een gaatje extra in mijn riem wilde maken!!
 Er voer ook een pontje heen en weer naar diverse punten aan weerszijden van de rivier. Dus wel even gebruik van maken. Het stuk schuin tegenover was deze middag afgezet omdat iemand (op een bootje) zichzelf wilde opblazen. We hebben wel enige actie gezien van een soort ME-ers. Maar voor de rest was het niet erg opvallend.
 De grote winkelstraat, de Queens street Mall. Veel overkappingen en mooie winkels.
Voor het openbaar vervoer was er een straat waar alleen maar bushaltes waren. Er is een heel tunnelcomplex onder de stad alleen voor bussen. Werkt prima. Hier werken ze ook met de OV chipkaart, maar daarnaast kan je gewoon een kaartje kopen bij de chauffeur.


 Een van de musea heeft in een doorgang naar het GOMA walvissen op ware grootte hangen.
 Compleet met pokken. Bovendien hebben ze het "gehuil" van die dieren opgenomen en spelen dat hier af.
 Langs de zuidzijde van de stad is er een kunstmatig strand. Compleet met "baywatch". Je kan er gratis zwemmen.
 Ook een stuk met allerlei waterpartijen. Fonteinen en "spuwertjes" of bedriegertjes. En volop kinderen die daarin spelen natuurlijk.
 Komen we een beeld van Confucius tegen. Mijn grote inspirator. Ik had de indruk dat hij voor mij klapte, maar ik kan me vergist hebben.
 We zijn minstens vier verschillende universiteiten tegengekomen. Ook een technische. Alleen hadden ze hem niet Queensland University of Technology moeten noemen. Althans niet de afkorting gebruiken :)
 Langs diezelfde passage bij strand en wandelpaden, deze "afzetting".
En dit zicht.
 Ook ik werd verwend. Vandaag naar het maritiem museum. In Australie zijn ze erachter gekomen dat niet Cook Australië heeft ontdekt, maar een Nederlander Janszoon. Die week vanuit een konvooi in de Indonesische archipel in 1606 af van de route op zoek naar nieuwe afzetgebieden. Daar bij stuitte hij op Australië. Toen nog niet bekend. Daarom heet men in Fremantle een replica van zijn schip de Duyfken gemaakt. Dat schip is een aantal jaren geleden zelfs in Nederland geweest, toen de VOC zoveel jaren bestond. Balkenende weet er alles van. Willem Alexander heeft trouwens de "eerste" kielbalk gelegd.
 Dit kleine bootje (2,70m) is van een canadees geweest die er helemaal vanuit Canada, via het Panamakanaal naar Australië mee gevaren is, om het daar kwijt te raken aan de douane, die beslag op het schip legde omdat hij een rekening van hen niet kon betalen. End van de story is, dat het nu eigendom is van het museum.
 Net als Hellevoetsluis ook hier een oud gegraven dok. Met allerlei schepen erin.
 Hier aan boord van de Duyfken. De stenen zijn originele Hollandse bouwstenen. Die gebruikte men vroeger op de reis van Nederland naar de Oost als ballast. Ter plekke werden ze dan gelost en kon men stenen huizen bouwen. In de plaats van de stenen kwamen dan de dure kruiden. In die tijd kon je voor één hele zak specerijen een compleet huis kopen in Nederland.
 Zicht op het campanjedek.
 Het waren toch maar kleine iele bootjes. En dan met zo'n 30 man aan boord. Slecht eten, vaak bedorven water. Allerlei enge ziekten. Omdat het water vaak slecht was, was het de gewoonte om verdund bier of wijn te drinken.
 Nog even achter het geschut zitten. Wilma heeft net de loop van dit kanon op de brug gericht.
 Bij het uitrijden van Brisbane naar een uitkijkpunt.
 Een grote stad, maar een relatief kleine "city".
 Toen naar de alom geprezen"Lone Pine Koala Sanctuary". Dat zou het summum moeten zijn. Nou voor 2x 30 dollar weet ik weer andere summums ( of hoe is het meervoud, Ria?) Ik heb maar een collage gemaakt van allerlei standen waarin die beetjes kunnen hangen.

 Ze hadden er zomaar een Platipus, een vogelbekdier. Hier zie je hem dus ook onder water. Op Youtube een filmpje hier opgenomen.


In de middag reden we verder en gaan morgen eerst maar weer eens de oerwouden in.